Vägassistansförsäkring husbil

En vägassistansförsäkring är en typ av försäkring som säkerställer att du når fram till ditt mål när du är på en resa. Detta kan till exempel innebära att du får reparation på plats om du drabbas av något tekniskt fel, att du får bärgning till närmaste verkstad, och att du utan någon extra kostnad kan få hyrbil och övernattning.

En assistansförsäkring för husbil kan vara särskilt användbar, så att du inte blir stående mitt ute i ingenstans någonstans i Sverige eller övriga Europa på semestern och måste hitta en dyr lösning på egen hand. Du som husbilsägare kan på den här sidan hitta bra information och få hjälp med att hitta den bästa assistsansförsäkringen för husbil.

Läs mer

Assistansförsäkring för husbil

Assistansförsäkring för husbil är ett praktiskt och smidigt sätt att säkerställa att du når ditt resmål och kan ta dig hem igen när du är ute och reser med husbilen. Olyckor kan uppstå när som helst, och när du har vägassistans får du hjälp på plats där olyckan har inträffat.

Som ägare av en husbil eller husvagn bör du överväga att lägga till vägassistans i din försäkring om det inte redan ingår. Du kan hitta vägassistans för husbil hos Assistansbolaget som är ett ledande företag i Sverige när det gäller assistansförsäkringar. De erbjuder snabb väghjälp dygnet runt i hela Europa. Det stämmer! Vägassistansförsäkringen gäller inte bara i Sverige utan i alla europeiska länder som är anslutna till det så kallade Gröna kort-systemet och vid resor mellan dessa länder.

För assistansförsäkring krävs:

  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du har ett giltigt körkort för fordonet
  • Husbilens ålder överskrider inte försäkringsbolagets gräns (ofta 25 år)
  • Husbilens totalvikt är max 10 ton

Vad kostar en assistansförsäkring för husbilar?

Priset för en assistansförsäkring skiljer sig mellan olika bolag, men också beroende på sådant som huruvida du har en husbil eller en husvagn. Priset kan också variera beroende på vilka tjänster som ingår, samt på om självrisk ingår eller inte. Betalningen kan göras per månad, kvartal, halvår eller helår, beroende på vad som passar dig bäst och vilka behov du har.

Husbil vägassistans Husvagn vägassistans
Reparation på plats
Bärgning till verkstad
Starthjälp x
Nyckelproblem
Punktering/Drivmedelsbrist
Kollision/Dikeskörning
Kollision/Dikeskörning
Brand/Stöld
Hyrbil x
Hotell
Transport till hemort x
Hämtning av fordon x
Kostnad per månad SEK 60 - 80 SEK 35 - 50
Kostnad per år SEK 800 - 850 SEK 450 - 500

Tilläggsförsäkring eller separat assistansförsäkring

Assistansförsäkring erbjuds i olika former, och du kan därför ofta välja om du ska ha den i form av ett tillägg till ditt nuvarande försäkringspaket, eller som en separat försäkring hos ett försäkringsbolag som är mer specialiserat på vägassistans. Vad som passar bäst beror på din egen situation och om du har för avsikt att åka några längre sträckor eller inte.

Vad ingår i vägassistans?

Vägassistans är en stor hjälp som täcker in många typer av assistans när du har råkat ut för en olycka. Vanligtvis innefattar den att du får reparationer, byten, bränslepåfyllning och liknande på plats där olyckan inträffade, alternativt bärgning när detta inte är möjligt. Du kan också få ersättning för extra kostnader, som hyrbilar och övernattning för såväl förare och passagerare, medan ditt fordon repareras.

Väghjälp & Reparation

  • Hjälp & reparation på plats
  • Bärgning till närmaste verkstad
  • Hämtning av fordon

Ersättningar

  • Hyrbil upp till 3 dagar
  • Hotell/Övernattning upp till 2 nätter
  • Transport till hemorten eller till resmålet

8 oväntad driftstopp - Hjälp med vägassistans

Det finns många olika typer av driftstopp och problem som du kan råka ut för under din resa, däribland tekniska fel, punkteringar och stöldförsök. Nedan kan du läsa om åtta stycken driftstopp som innefattas av en bra vägassistansförsäkring, och om hur vägassistans kan hjälpa dig vid dem.

1

Maskin-, tekniskt eller elektriskt fel

Maskinella, tekniska och elektriska fel kan uppkomma plötsligt och helt oväntat, och kan vara svåra eller omöjliga att åtgärda på egen hand. Med vägassistans får du problemen åtgärdade på plats om det går att utföra på en timme eller mindre – annars får du istället bärgning till en verkstad i närheten, där husbilen kan repareras.

2

Starthjälp

Om du inte kan starta bilen på grund av att batteriet är tömt kan du få starthjälp, eller få ett trasigt batteri utbytt mot ett nytt sådant. Något att tänka på är att detta gäller under resans gång – det vill säga inte vid start från hemmet – och att det kan vara begränsat i antal gånger du kan få starthjälp per år.

3

Nyckelproblem

Det finns många typer av problem som kan uppkomma med nyckeln till husbilen, med allt från att den har tappats bort till att den har tagit skada och blivit defekt eller att du har råkat låsa in den i husbilen. Med vägassistans kan du få låsöppning utförd när detta är möjligt.

4

Punktering

När du har råkat ut för en punktering och hjulet har tappat luft behöver du inte bli stående. Med vägassistans kan du få det skadade däcket eller hjulet ersatt med ett nytt när detta är möjligt. Om det inte går att utföra på plats får du istället bärgning av husbilen till närmaste verkstad, där du får hjälp.

5

Drivmedelsbrist

Om du plötsligt och oväntat får stopp på grund av drivmedelsbrist behöver du inte vandra iväg mot närmaste mack till fots. Med vägassistans kan du istället få bensin, etanol eller diesel hämtad och transporterad till dig, och sedan få din husbils tank påfylld så att du kan fortsätta din färd.

6

Kollision

En kollision vill man så klart i allra största mån undvika, men när den har inträffat kan du få hjälp med vägassistans om husbilen har tagit skada och inte längre går att köra i trafiken. Hjälpen kan innefatta reparation på plats om detta kan utföras på en timme, eller bärgning till närmaste verkstad.

7

Brand

En brand kan innebära olika typer av skador på husbilen, och om den inte längre går att säkert köra i trafiken får du med vägassistans hjälp. Detta kan innebära att du får skadorna reparerade på plats, under förutsättning att detta tar en timme eller mindre att utföra – annars får du husbilen bärgad till den närmaste verkstaden.

8

Stöldförsök

Om någon obehörig har försökt ta sig in i husbilen och den därmed har tagit skada och inte längre är körbar i trafik på ett säkert sätt kan du som har vägassistans på hjälp med reparation av husbilen. Detta kan göras på plats om detta beräknas ta som mest en timme, eller på närmaste verkstad efter bärgning dit.

Läs mer om