Husbilsförsäkringar - För en trygg resa

En husbilsförsäkring är ett måste för dig som ska semestra på vägarna. Enligt svensk lag måste alla bilar som vistas i trafiken ha en trafikförsäkring. Den ersätter vissa typer av trafikskador såsom kollision med annan bil eller krock med exempelvis en lyktstolpe. Men vad händer om du blir bestulen på din husbil under semestern? För att få ersättning för stöld, brand eller husbilsläckage behöver du teckna en trygg husbilsförsäkring som ger dig ett omfattande skydd mot olyckor.

Läs mer

Välja husbilsförsäkringar

För dig som äger en husbil finns det flera olika husbilsförsäkringar att välja mellan. Du kan teckna en halv- eller en helförsäkring som ger ersättning för både personskador och dina värdesaker. Vid köp av en splitterny husbil kan du oftast behöva en halvförsäkring som ersätter det mesta som behövs under semestern.
Om du däremot har köpt en begagnad husbil kan det vara läge att skaffa en helförsäkring som innehåller garanti för vagnskador. Många nyproducerade husbilar kommer med en vagnskadegaranti som gäller under den första tiden. Det är också anledningen till varför du inte behöver teckna en helförsäkring för en fabriksny husbil.

Miljövänliga husbilsförsäkringar

Vill du ha en husbilsförsäkring som sätter mindre och färre avtryck på miljön? Några aktörer erbjuder miljövänliga husbilsförsäkringar – WaterCircles är en av dem. Om du också har tecknat en försäkring för hemmet hos dem kan du välja tillägget ”Campingsmart”, du samlar då din husbilsförsäkring tillsammans med dina andra försäkringar och slipper hantera flera olika fakturor. En husbilsförsäkring hos WaterCircles ger dig bland annat:

 • 0 kronor i självrisk vid glasreparation
 • Försäkring av värdesaker upp till 20 000 kronor
 • Hjälp 24 timmar/dygn

Halvförsäkring

Ersättning som oftast ingår i en halvförsäkring av husbil gäller:

 • Brandskador
 • Stenskott
 • Stöld
 • Räddningsförsäkring
 • Bärgning/Vägassistans
 • Rättsskydd

Helförsäkring

Ersättning som oftast ingår i en helförsäkring av husbil gäller:

 • Brandskador
 • Stenskott
 • Stöld
 • Räddningsförsäkring
 • Bärgning/Vägassistans
 • Rättsskydd
 • Vagnskador (yttre skador på bil vid trafikolyckor eller andra olyckor)
 • Läckage

Mer om innehållet i husbilsförsäkringar

Brandskador

Brandskador på husbilen kan komma av blixtnedslag, explosion eller en mindre omfattande brand. En halvförsäkring räcker oftast för ersättning av brandskador.

Stenskott

Vid stenskott kan husbilen få en omfattande skada på glasrutan som behöver ersättas mot en ny. En halvförsäkring räcker för att få ersättning för skadan.

Stöld

Stöld gäller både värdesaker och själva husbilen. Det finns olika typer av stöldskador som kan täckas av en halv- och en helförsäkring på husbilen. Ersättningen bestäms av varje enskilt försäkringsbolag och brukar oftast vara uppemot 20 000 kr i ersättningskostnad.

Räddningsförsäkring

Räddningsförsäkring gäller kostnaden för räddning av fordonet vars skador uppstår vid stöld, driftstopp eller en annan skada som är ersättningsbar. Oftast brukar självrisken för räddningsförsäkring av husbil stå i villkoren hos varje enskilt försäkringsbolag.

Rättsskydd

Rättsskydd är en väldigt viktig del i husbilsförsäkringen och täcker dina kostnader vid en eventuell tvist som ska prövas i en domstol. Det kan exempelvis gälla köp av begagnad husbil, försäljning av husbilen eller en trafikolycka. Du får ersättning för advokatkostnader och motpartens kostnad vid en förlorad tvist.

Vagnskador

Ersättning för yttre vagnskador ingår vanligtvis inte i en halvförsäkring. Detta är dock en viktig ersättningsdel som rör skador på husbilen vid olyckor, skadegörelse eller andra typer av yttre påverkan på husbilen. Med en helförsäkring som täcker vagnskador får du en helomfattande försäkring som låter dig köra på vägarna utan att oroa dig för eventuella risker. Med en fabriksny husbil är det ofta onödigt att teckna en helförsäkring av just denna anledning.

Läckage

Skador som uppstår till följd av läckage från lednings- eller tanksystemet kan bli dyrt. Oftast inträffar de i husbilens boendedel och kan orsaka stora skador. Observera att denna del av din husbilsförsäkring täcker ledningar som läcker, och inte ledningar som har frusit fast.

Vad kostar husbilsförsäkring?

Det som avgör priset för din husbilsförsäkring är husbilsmodellen samt registreringsnumret på din husbil. Detta fyller du i på försäkringsbolagets hemsida för att få priset för en husbilsförsäkring för just din husbil. Priset på husbilsförsäkring kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag.
Du kan själv jämföra pris på olika försäkringar och välja det som passar bäst. Däremot ska du tänka på att inte välja det absolut billigaste alternativet. För om olyckan är framme vill du vara helförsäkrad och se till att din husbilsförsäkring täcker det mesta. Billiga försäkringar är oftast ganska begränsade när det gäller exempelvis att ersätta olycksskador och skadegörelse på husbilen. Ta reda på mer om val av husbilsförsäkringar på Konsumenternas.se

Läs mer om