Köpa begagnad husbil – tänk på detta!

Att köpa en begagnad husbil kan vara bra både för din plånbok och för miljön. Du kan välja att köpa husbilar begagnade av en privatperson eller via en auktoriserad bilförsäljare. Vad som är bäst avgör bara du själv men det finns vissa saker som du absolut måste hålla koll på. Rusta upp dig med rätt information för att slippa bli blåst på affären. Nedan följer tips på detaljer att hålla koll på vid köp av begagnad husbil.

Läs mer

Köp begagnade husbilar i Sollebrunn

Om du vill vara säker kring ditt köp av begagnad husbil ska du vända dig till en auktoriserad bilhandlare. Du får hjälp med att välja rätt modell till det pris som du önskar lägga på husbilen. När du köper en begagnad husbil från Fri-Bo får du en högklassig service och spetskompetens inom detaljhandeln för husbilar och husvagnar.
Genom att beskriva dina behov kan en professionell säljare anpassa sina rekommendationer på begagnade husbilar från landets ledande varumärken. På så sätt behöver du inte själv fundera på vad som blir bäst för din semester. Du slipper dessutom betala överpris för tillval som du inte behöver. På Fri-Bo i Sollebrunn finns både stora husbilar med dubbelbäddar och mindre varianter av husbil för två personer. Det stora utbudet ger dig möjlighet att välja en perfekt husbil för din nästa campingsemester med husbil i Sverige.

6 saker att tänka på när du köper husbilar begagnade

När du köper husbilar begagnade finns det flera saker som du behöver tänka på innan du slår till och för att säkra en semester på vägarna. Här får du sex tips på sånt som du behöver kontrollera innan du köper en begagnad husbil.

1 Begagnad husbil - ta del av gamla uppgifter

En komplett ifylld servicebok vittnar om en välskött husbil som blivit servad på en auktoriserad verkstad. En husbil som saknar servicebok är ett tveksamt köp då du inte har någon information om skicket på husbilen att tillgå. Att enbart lita på det som sägs av säljaren kan vara direkt förödande för dig som ska köra husbilen. Se även efter informationen om det årliga täthetstestet. Utan den gäller inte täthetsgarantin på din begagnade husbil.

2 Provkör husbilen

Testa alltid att provköra husbilen innan köpet. Se över växellådan och titta hur smidigt det går att växla mellan olika lägen. Testa även husbilens bromsar och se om dessa fungerar jämnt. Ta hänsyn till styrning, koppling och handbromsen.
Däcken på en husbil brukar oftast vara i gott skick då du inte kör lika mycket med en husbil som man gör med en personbil. Fråga ändå om åldern på bildäcken så slipper du få en merkostnad i framtiden.

3 Viktigt med fuktkontroll

Fuktvärden på en husbil ska ligga under 15 % i väggar och tak samt under 20 % i golv. Fukthalter över dessa värden anses som onormala enligt branschstandarden och kräver åtgärder för att förhindra att fukten sprids vidare inuti husbilen.
En begagnad husbil som är drabbad av fuktskador som kanske inte syns med blotta ögat kan kosta dig väldigt mycket pengar. Med en årlig fuktkontroll kan problemet upptäckas i tid och åtgärdas innan en större skada uppstår. Begagnade husbilar som saknar information om fuktvärden är således en riktigt dålig investering för dig som köpare.

4 Se efter rostangrepp

Detta är vanligtvis något som glöms bort av många som köper begagnade husbilar. Du bör se efter om husbilen blivit behandlad med rostskydd av sin tidigare ägare. Titta även på bilens undersida för eventuella brister på husbilens botten. Husbilar är dessutom mer känsliga för rost än personbilar, därför är det ytterst viktigt med en bra rostskyddsbehandling som förlänger bilens livslängd med många år.

5 Kontrollera gasolanläggning

Regelbundna kontroller av gasolutrustning är något som behöver göras för att säkerställa så att husbilen inte läcker farlig gas. Gasolanläggningen kontrolleras i samband med besiktningen och kostar cirka 300 kronor. Kontrollen gäller alla slangar, ledningar och kopplingar i husbilen. Eventuella skador och sprickor i alla komponenter undersöks noggrant och det görs även en täthetskontroll mot eventuellt gasolläckage.
Många campingställen kräver en godkänd besiktning med en godkänd kontroll av gasolutrustningen. Du som köpare behöver ställa krav på att sådana dokument finns tillgängliga innan du slutför ett köp.

6 Se över inredningen i husbilen

Begagnade husbilar innebär av naturliga skäl en del slitage, men se upp för en alltför trasig inredning i relation till åldern på bilen. Titta efter tecken på skadedjur och insekter, mögel och rost. Du kan hitta en hel del reservdelar på marknaden men en alltför stor ombyggnation av en begagnad husbil kan kosta dig mer än det du planerat från första början. Om det inte redan ingår ett förtält till husbilen, kan du vilja köpa ett själv för att maximera din husbilsupplevelse.

Läs mer om